2012. október 30., kedd

Lepsénynél még megvolt

Egy régi kabaré átdolgozása az Ódry színpad Padlásán, a 011-es alkotócsoportnak köszönhetően. (Nehéz bejutni mert a Padlásnak csak 70 férőhelye van, ha valaki kíváncsi, azt javaslom előre foglaljon jegyet!) Félreértések egész kavalkádja. Fenyvesi úr (Kovács Ádám) "megnémult", mert hogy nem szeretné, ha kitudódna, hol járt akkor éjjel, amikor is hajnali háromkor keveredett haza... Persze az asszony, Lujza (Ostorházi Bernadett) így is elég zabos, csak hogy ő is megbosszulta már a maga módján férje kihágását, amiről még nem is tudja egész pontosan, mi volt. Hogy hogyan? Tenyér úrral (Bán Bálint) ment el motorozni. A baj csak az, hogy leesett a motorról, és bár Tenyér égen-földön kereste, sehol sem találta meg. Juci, a cselédlány (Bach Kata) persze nem árulja el a titkokat azoknak az embereknek, akiknek nem kéne...Így Fenyvesi úr csak annyit tud meg, hogy Tenyér úr elveszítette a bukósisakját. De akkor mi is veszett el? A bukósisak, vagy a feleség? Annyi biztos, hogy Lepsénynél még megvolt. És hogy mit keres Salgó (Király Dániel) meztelenül a kutyaházban? Vagy ki is az az Amanda (Kurta Niké) és ki hívta őt ide egyáltalán? Mi köze van ehhez az egészhez Zsindelynek (Zoltán Áron), aki mindig biciklivel érkezik a színre, vagy Spirának (Simon Zoltán) aki egy régi motoros? Nos, a válaszok elég kesze-kuszák, viszont ha valaki szeretné tudni őket, akkor remekül fog szórakozni.
Bán Bálintot egész egyszerűen nem tudnám elképzelni egy motoron, szóval teljesen hihető a szájából, hogy elhagyta a nagyságos asszonyt út közben. Egyébként rettentő jól áll neki ez az ügyefogyott, haját folyamatosan igazgató karakter. Bach Kata kedves tájszólásával nagyon megszerethető, és Zoltán Áron is, ahogyan szaladgál a maga vézna lábain. Mindenki valódi karakter: a túlzások nem  hatnak túlzásnak, vagy ha mégis, akkor felismerünk benne egy olyan személyt és annak a hibáit, akik akár mi magunk is lehetnénk. Így Kovács Ádám a tipikus férj esetét mutatja be, helyzetét valószínűleg minden férfi átérzi. Ostorházi Bernadett pedig a tipikus feleség, szúrásért cserébe visszaszúr, és elvárja hogy minden úgy történjék, ahogy ő szeretné, még akkor is, ha nem mondja ki amire gondol. Kurta Niké teljesen magától értetődően vonul be a külön zenéjére, csillogó estélyi ruhában, magára vonzva minden szempárt.

A kis téren, a szárítóköteleken lógó ruhák között mindig történik valami. Pörög a darab, a néző folyamatosan meglepődik. A díszlet nem változik, de nem is kell hogy változzon: tökéletesen hihető hogy ez a hatalmas félreértés-gombóc süljön ki egy ilyen falusi környezetben. Minden egyszerű, és tulajdonképpen valós: pont ettől lesz ennyire befogadható, ezért szórakoztat nagyon.
Mindenki hazudik, mert mindenki fél. Mindenki magát félti. És mivel magát félti, másra hárítja a felelősséget. Hát nem ismerős? De, mert ilyen az élet. Nos, az igazság...az Lepsénynél még megvolt. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése