2012. október 19., péntek

Pinokkió


A Katona klubnak köszönhetően bejutottunk a Pinokkió című előadás premier előtti főpróbájára. Teljesen be voltunk zsongva: Ascher Tamás nem sűrűn teszi nyilvánossá a próbákat. Mert hát ő az a rendező, aki a köhögő nézőket kizavarja az előadásról (reklám helye-Ezért egy cukorkát is készítettek sok-sok gyógynövénnyel, köhögés ellen, Ascher cukorka néven, kapható a Katona ajándékboltjában).
Repedtorr (alias Haumann Péter) már sok fabábut készített, amelyek életre keltek. Mielőtt szabad akaratukból cselekedhettek volna, eladta őket a bábszínház igazgatójának, Hataraszi Barabásnak (Bezerédi Zoltán). Most azonban elhatározza, hogy fel fogja nevelni legújabb Pinokkióját, saját fiaként. Csak hogy Pinokkió (Keresztes Tamás) elég neveletlen, többször is megszökik, nem tud rendesen köszönni, elveszti a lábát és az okostelefonját is, amit az apukájától kapott. Utazása során találkozik Kanóccal (Ötvös András), aki Játékországba akar menni, de Kand Aloyz-nak (Elek Ferenc) és Rókai Móricnak (Fekete Ernő) dolgozik, akik nem épp a becsületesség megtestesítői. Magára haragítja a bábszínház igazgatóját aki végül úgy dönt, megveszi az ügyetlen fabábút. Így ismerkedik meg Pierróval, a szomorú bohóccal (Bán Bálint e.h.) és Arlekínóval, a bohócfelügyelővel (Rajkai Zoltán). Miután belátja azonban, hogy ez nem a számára megfelelő hely, elszökik. Üldözői elől megszöknie Csajkovszkij, az üzemen kívüli hattyú (Pálos Hanna) segíti,  Malvina (Borbély Alexandra) és Artemon (Dénes Viktor e.h.) pedig elbújtatják a tapasztalatlan főszereplőt. Malvina is Repedtorr műve, és a bábszínház exprimadonnája, Artemon pedig az ő hű ebe.
És persze ott van Tücsök Antal (Kovács Lehel), aki végig segíti és hajkurássza a mi Pinokkiónkat. Kalandjai során sokszor akarják átverni szegény pedig fabábú létére, de valamilyen csoda folytán mégis kimászik minden slamasztikából, hiszen ez egy mese.

Pinokkió szerepére valószínűleg keresve sem találhattak volna megfelelőbb embert. Keresztes Tamás úgy viccelődik, ügyetlenkedik, barátkozik és mozog, mint egy igazi fabábú-kisfiú. A jelmezesek (Nagy Fruzsina, Pirityi Emese) egyébként kiváló munkát végeztek, kiváncsi lennék mennyi időbe telt, mire Keresztes Tamás orrát fa jellegűre maszkírozták. Az ő teljesítménye azért is figyelemreméltó, mert combizom szakadása volt alig egy hete (ezért eltolták egy héttel későbbre a premiert), mégis úgy mozgott a színpadon, ahogy egy átlag ember vagy fabábú még ép lábbal sem tudna. Haumann Péter a legszerethetőbb Repedtorr valószínűleg a történelem során (én szeretném ha ő lenne az én nagypapám), és Kovács Lehelt, a tücsköt is elfogadnám illemtanáromnak. Valamint Artemon, vagyis Dénes Viktor, a hű társ is nagyon hitelesen -szomorú szemű ebként figyeli Borbély Alexandra és Bán Bálint újbóli egymásra találását.

Szeretettel ajánlom ezt a gyerekbábthrillert 8 évestől akár 100 éves korig. Minden korosztály számára élvezhető, én is kicsit újra gyereknek éreztem magam a székemen ülve és szurkoltam, nehogy a gonosz szereplők legyőzzék a kedves bábokat és állatokat (igaz, ilyenkor sehol nincsenek az állatvédők).
Annyit sajnáltam, hogy a taps próba csak a főpróba után volt, és mi nem láthattuk a meghajlás részt, szívesen megtapsoltam volna mindenkit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése