2012. december 2., vasárnap

Bőrpofa-a VRRRRRÜMM láncfűrésszel

Helmut Krausser darabjának címét a Katona József Színházban olvasva először is kicsit meglepődik az ember. Aztán nevet. És talán nem érti. Én se értettem először, hogy lehet ilyen címe egy darabnak, és nem értettem a 18-as korhatár okát sem. Utána pedig beültem a Kamrába, és megnéztem a darabot.
Egy panel lakás és annak minden részletét megjelenítő díszlet látszik a színpadon, még az erkélyajtó és az ablak előtt elhaladó kocsik zaja és fénye is kialakítva. A férfi (Mészáros Béla) különc hobbija, hogy minél többször megnézze a Texasi láncfűrészest, illetve hogy heavy metal zenére egy láncfűrésszel hadonásszon. Még egy maszkot is beszerzett, ami a Bőrpofa maszkjának mása, igaz, ez nem halott emberek bőréből készült. Köténye is van, amit disznóvérrel kent be a hatás továbbfokozása érdekében. Valószínűleg minden nő megijedne, hogyha erre a látványra érne haza, miután kirúgták a munkahelyéről... Barátnője (Borbély Alexandra) természetesen halálra rémül, és nem tudja mire vélni a dolgot. A fő gond igazából az, hogy ezeket a kellékeket a férfi a nő félretett pénzéből vette.
A férfi csak egy átlagos alak, otthonülő, visszahúzódó. És szereti a barátnőjét. Úgy érzi viszont, hogy a láncfűrészével meg a maszkkal érvényesülni is tud. Ezért azonnal ki is használja a helyzetet, mikor megfélemlítheti a szomszédot, aki eredetileg a zaj miatt jön panaszkodni. A férfi és a nő még élvezi is a helyzetet, mikor a rendőrök és a kommandósok nem mernek bemenni a lakásukba, és ott várakoznak az erkély alatt. Sört hozatnak velük....Eltelik egy éjszaka, és mikor reggel a férfi kimegy az erkélyre, már nem tréfa semmi. A nő nem hiszi el, ami megtörtént. A férfi vérrel egy szívet rajzol a falra. Nem disznóvérrel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése