2013. január 6., vasárnap

Hamlet Pesten

A szerkesztőségnek olyan szerencséje volt, hogy az utóbbi hét hétfőjén és keddjén színházban járhatott.Számunkra is nagyon fárasztó volt két este ugyanazt a drámát megnézni, de kit érdekel, ha a szent cél érdekében történt?
Images_12431
A Nemzeti Színházban nem csak egy egyszerű Hamlet előadást láthattunk. Egyrészt, mert a színészek most a nézőtéren játszanak (,ez sajnos akusztikailag nem éppen jó döntés,de ezt elnézve különleges megoldás.), mi nézők pedig a színpadon ülünk. Nem csak előttünk folynak az események, hanem körülöttünk, sőt, felettünk is. A díszlet ehhez alkalmazkodik és olyannak ábrázolja a kastélyt, mint egy szeméttelepet. A történet nagyon sok mindenről szól. A hatalomról, a sikerről, a felnőtté válásról, a döntéseink súlyosságáról.
Images_12416
Szabó Kimmel Tamás Hamletje mindent jól képvisel (igaz eleinte gyenguskán keresi a helyét a szerepben). Megmondom öszintén, zseniális választás volt. Rába Roland Poloniusa fel nem érhet a hamlet.ws-ben nyújtott alakításához, bár kétség nem fér hozzá, még így is jó. Kiemelném még László Zsolt színészi munkáját. Bármilyen kis szerepeket is nyújt (Szellem és Színész), annyira megjelenik a színpadon. Egyszerűen a szememet nem tudtam levenni róla annyira odatapad minden figyelmem. Radnay Csilla nyávogó és pösszögő Opheliája sajnos nem nyerte el tetszésünket. Nem hozza azt a bájt és nőiességet, amit Opheliának hozni kéne, csak a síró-rívó kislány. Szatory Dávid jól hozza viszont Leartes, és jól érzélkelteti, hogy valójában ő nem akar gonosz lenni. Makranczi Zalán Claudiusa egyszerűen csak gusztustalan, álnok gazember és nagyon jól játssza és a Gertrúdot játszó Básti Juli a maga anyai ösztöneivel védi fiát. A sírásók (nálunk már sajnos Hollósi Frigyes helyett) Szarvas József és Znamenák István vicces kis epizódjukkal kicsit kikapcsol az ember, s végre egy kicsit szórakozik is.
Összegzés: ha valaki egy jól elrejtett társadalomkritikát akar nézni, itt az alkalom. Akik élvezni szeretnék, azoknak kevésbé, mert pár alakítás igazán lehúzhatja. A SZKT rajongóknak ajánlott, kicsit több is látható ebben, mint a helyes kis arca. A párbaj jelenetért Szabó Kimmelért és Lászlóért viszont színházkedvelőknek kötelező.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése